Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010Το πρώτο αιολικό πάρκο στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας


Το πρώτο αιολικό πάρκο στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας αλλά ταυτόχρονα και το υψηλότερο πάρκο σε όλη την Ελλάδα, με μέγιστο υψόμετρο 1.652 μ. εγκαινίασε τον προηγούμενο μήνα (16/9) ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας. To εν λόγω αιολικό πάρκο βρίσκεται στη θέση «Aλογοράχη», στα όρια της κοινότητας Aνάβρας του νομού Μαγνησίας. H Eνεργειακή Aλογοράχης A.E. που είναι η εταιρεία έργου του πρώτου ολοκληρωμένου αιολικού πάρκου της ισπανικής Gamesa στην Eλλάδα, στους επόμενους μήνες, θα μεταβιβαστεί στην Iberdrola (βασικός μέτοχος της Gamesa) στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2005.

Στο πάρκο έχουν εγκατασταθεί 20 ανεμογεννήτριες ισχύος 850kW η καθεμία. H εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας θα είναι 38,180MWh ετησίως, που υπολογίζεται ότι καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια 13.000 νοικοκυριών. H συνολική επένδυση φθάνει τα 23 εκατ. ευρώ και επιχορηγήθηκε από πόρους του Γ' KΠΣ με 5.690.000 ευρώ. Mε τη λειτουργία του αποφεύγεται η εκπομπή στην ατμόσφαιρα 38.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και άλλων αερίων ρύπων, με αποτέλεσμα τη σημαντική συμβολή του έργου κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στα εγκαίνια του πάρκου ο υπουργός Aνάπτυξης κ. Δ. Σιούφας αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της Gamesa στην Eλλάδα, το οποίο αποσκοπεί σταδιακά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 362MW (!), καθώς και στον νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο υπουργός ανάπτυξης σημείωσε ότι με τον πρόσφατο νέο νόμο για τις ΑΠΕ και τη Συμπαραγωγή, απλοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία και δημιουργείται ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των 700MW σε συστήματα ΑΠΕ, τα 250 MW, εντάχθηκαν στο σύστημα την περίοδο από το Μάρτιο του 2004 έως και σήμερα (αύξηση 55%, που θα φτάσει το 80% με την αναμενόμενη ένταξη άλλων 100MW). «’λλωστε, οι χώρες, που πρωτοστατούν στον τομέα των ΑΠΕ, δεν καρπώνονται μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, είπε ο κ. Σιούφας ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε τους άξονες τις πολιτικής του ΥΠΑΝ γιατην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην χώρα μας:
- Ο πρώτος άξονας της πολιτικής μας στην κατεύθυνση αυτή είναι η στήριξη των επενδυτικών πρωτοβουλιών για την παραγωγή ενέργειας από ανεξάντλητες Ανανεώσιμες Πηγές.

Δεύτερος άξονας είναι η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής συστημάτων ΑΠΕ, όπως ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Τρίτος άξονας είναι η ορθή αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού για την ανάπτυξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμων καινοτομιών.

Με την πρόσφατη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και τη Συμπαραγωγή, απλοποιούμε την αδειοδοτική διαδικασία και δημιουργούμε ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα με το νόμο αυτό:
• Παρέχονται, αυξημένα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, καθορίζεται και αποτελεί, μέρος του νόμου η νέα τιμολόγηση για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο σύστημα ή το δίκτυο. Σημειώνω ότι η τιμή πώλησης ενέργειας στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξήθηκε έως και 630%.

Καθορίζονται νέα, υψηλότερα όρια εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ.

Συστήνονται ειδικές Επιτροπές για την απεμπλοκή και την ταχεία προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Υψηλής Απόδοσης.

Αυξάνεται και κατοχυρώνεται (καθώς αποτελεί, πλέον, μέρος του νόμου), το ύψος του ειδικού τέλους που αποδίδεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα όρια των οποίων λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ. Για τους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούσαν πριν την έναρξη ισχύος του νόμου ορίζεται σε ποσοστό 3%, επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης ενέργειας στο σύστημα.

Αίρεται και παύει να ισχύει ο περιορισμός του ορίου των 50MW εγκατεστημένης ισχύος συστημάτων ΑΠΕ, μη προτεραιότητας κατά την κατανομή του φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από συστήματα ΑΠΕ.

Αντιμετωπίζονται ευνοϊκά οι αιτήσεις για την έκδοση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που υποβάλλονται από πολυσυμμετοχικές επιχειρήσεις (λαϊκής βάσης) και με συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καθορίζεται συστηματική αδειοδοτική διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικών και υβριδικών σταθμών, που χρησιμοποιούν τεχνολογία ΑΠΕ.

Παράλληλα, προχωρούμε σε μια σειρά μέτρων και πολιτικών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Ειδικότερα,
- το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί την κατάρτιση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, το οποίο σύντομα θα είναι έτοιμο.
- Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, προχωρούμε στην αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς και των δικτύων, με σκοπό την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας από νέους σταθμούς ΑΠΕ, σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλό δυναμικό, όπως η Νότια Εύβοια, η Νοτιοανατολική Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Επιπλέον, συνεχίζεται η χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και συγκεκριμένα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».ΠΗΓΕΣ: http://www.ecotec.gr/ - ΥΠ.ΑΝ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με βάση τους Όρους Χρήσης του Στυλίδα η πόλη μου, ο κάθε σχολιαστής δεν εξαιρείται από το βάρος της ευθύνης του περιεχομένου των σχολίων του.
Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σε αναρτήσεις, άρθρα ή βίντεο θα διαγράφονται.

Επικοινωνία

Όνομά σας
Διεύθυνση email σας
Θέμα
Μήνυμα
Image Verification
captcha
Παρακαλώ εισάγετε το κείμενο από την εικόνα: [ Refresh Image ] [ What's This? ]
Powered byEMF Web Forms
 
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ