Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ


Πάνω από 500 Ευρωπαίοι δήμαρχοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να περικόψουν τις εκπομπές CO2 κατά ποσοστό άνω του 20% έως το 2020. Υπογράφοντας το Σύμφωνο των Δημάρχων εγγυώνται ότι θα εξοικονομήσουν ενέργεια, θα προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους συμπολίτες τους. Θα υπογράψουν τη δήλωση παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής την οποία υποστηρίζουν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Επιτροπή των Περιφερειών.
Ο Γκύντερ Ετινγκερ, Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, δήλωσε τα εξής: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων έχει καταστεί καίρια συνιστώσα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αειφόρο ενέργεια. Οι περιφέρειες και οι πόλεις καταδεικνύουν ότι η άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις καλύτερες στρατηγικές οικονομικής ανάκαμψης. Οι επενδύσεις στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην ενεργειακή απόδοση δημιουργούν θέσεις εργασίας, οι οποίες ως εκ της φύσεώς των δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν.»

Στην τελετή του Συμφώνου των Δημάρχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη δήλωση θα υπογράψουν πάνω από 500 δήμαρχοι. Με τη δήλωση δεσμεύονται να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο εκπέμπουν σήμερα CO2, να περιγράψουν σε αδρές γραμμές κατά ποίο τρόπο θα επιτύχουν τον στόχο και να αξιολογήσουν τις δράσεις τους. Δεσμεύονται επίσης να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους συμπολίτες τους και να ανταλλάξουν τις βέλτιστες πρακτικές. Για παράδειγμα, η πόλη της Χαϊδελβέργης μείωσε τις εκπομπές της CO2 στα δημόσια κτίρια κατά ποσοστό σχεδόν 40% μέσω των σταθμών ενεργειακής παρακολούθησης και των «ομάδων ενέργειας» στα σχολεία της πόλης. Η πόλη της Ρίγας χρησιμοποιεί για ηλεκτροπαραγωγή αέριο μεθάνιο παραγόμενο στον σκουπιδότοπο της πόλης, η δε Αμβέρσα χρησιμοποιεί μια ανακαινισμένη βιομηχανική αποθήκη ως παράδειγμα βιώσιμου κτιρίου και κέντρου επίδειξης για τους πολίτες.

Οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Πάνω από το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργούνται εντός και εκ μέρους πόλεων. Το 80% του πληθυσμού κατοικεί και εργάζεται σε πόλεις, όπου καταναλώνεται ποσοστό ενέργειας μέχρι και 80%.


Ιστορικό
Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί ετήσια διάσκεψη η οποία εγκαινιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009. Με πάνω από 500 δημάρχους να έχουν υπογράψει τη δήλωση εφέτος, ο αριθμός των υπογραφόντων θα φθάσει σε περισσότερους από 1.600 σε 36 χώρες, που αντιπροσωπεύουν 120 εκατ. πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την πρωτοβουλία οργανώνοντας τη διάσκεψη, προωθώντας τις βέλτιστες πρακτικές στον δικτυακό τόπο και βοηθώντας τις τοπικές αρχές να χρηματοδοτήσουν τις ενεργειακές τους δράσεις μέσω προγραμμάτων όπως το ELENA, το οποίο προσφέρει χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ το 2010.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σύμφωνο των Δημάρχων και την τελετή διατίθενται στη διεύθυνση:
http://www.eumayors.eu

(Πηγή: europa.eu)

The Second Covenant of Mayors Ceremony took place in the Hemicycle of the European Parliament, Brussels, on 4 May 2010. With more than 500 towns and cities signing the declaration during the ceremony, the event was an opportunity to welcome the newest signatories of the Covenant. The number of Covenant signatories has now risen to 1680.

The ceremony featured a host of prestigious speakers including: José Luis Rodríguez Zapatero, the Prime Minister of Spain, Holder of the Spanish Presidency of the EU; José Manuel Barroso, President of the European Commission; Jerzy Buzek, President of the European Parliament; Günther Oettinger, European Commissioner for Energy; and Ramón Luis Valcárcel Siso, First Vice-President of the Committee of the Regions.

Prior to the ceremony, a press conference was held at the Parliament featuring a panel of speakers, including: President Buzek; Commissioner Oettinger; First Vice-President Valcárcel Siso; the Mayor of Stockholm (European Green Capital 2010), Sten Nordin; and the Mayor of Rome, Gianni Alemanno.

To find out more or to view the Press Releases from the event, please visit the Press Area.

Pictures from the ceremony are available in the Photo Gallery.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με βάση τους Όρους Χρήσης του Στυλίδα η πόλη μου, ο κάθε σχολιαστής δεν εξαιρείται από το βάρος της ευθύνης του περιεχομένου των σχολίων του.
Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σε αναρτήσεις, άρθρα ή βίντεο θα διαγράφονται.

Επικοινωνία

Όνομά σας
Διεύθυνση email σας
Θέμα
Μήνυμα
Image Verification
captcha
Παρακαλώ εισάγετε το κείμενο από την εικόνα: [ Refresh Image ] [ What's This? ]
Powered byEMF Web Forms
 
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ