Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 

 Χλωρίδα-πανίδα

Η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα είναι προστατευόμενη από την ευρωπαική νομοθεσία του δικτύου ‘’Natura 2000’’ με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την εντάσσουν ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο του δικτύου. Για την προστασία του φυσικού κάλλους της έχει παρθεί μία σειρά από μέτρα όπως η δημιουργία ζώνης οικιστικού ελέγχου στην παραλίμνια περιοχή.

Ενα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη αυξομείωση της στάθμης της Λίμνης ανάλογα με τις εποχές και τις απαιτήσεις που δημιουργούνται για την ύδρευση και την άρδευση του κάμπου. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί να αναπτυχθεί παρόχθια χλωρίδα, να μεταβάλλεται η αισθητική του τοπίου και να μην μπορούν να δημιουργηθούν μόνιμες εγκαταστάσεις κοντά στην ακτή.

Παρά ταύτα η Λίμνη και η ευρύτερη περιοχή έχουν να επιδείξουν μία σημαντική ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ας αρχίσουμε από τα είδη ψαριών που φιλοξενεί η Λίμνη. Εχουμε και λέμε: Γριβάδια, πέστροφες, χέλια, λαυράκια, πεταλούδες, κορέγονοι, γλήνια, ασπρόψαρα, τσιρόνια.

Πάρα πολλά όμως είναι και τα είδη των πτηνών της περιοχής, στα οποία με τη δημιουργία της Λίμνης προστέθηκαν και κάποια υδρόβια. Μερικά από αυτά είναι: Ερωδιοί, ασημόγλαροι, γλαρόνια, μαυρόκοτες, βουτηχτάρια, αγριόκυκνοι και κορμοράνοι (το χειμώνα), ενώ σπάνια θα δούμε λευκοτσικνιάδες, όρνια, πετρίτες και χρυσαετούς.

Μεγάλη είναι η ποικιλία αλλά και ο αριθμός των θηλαστικών και ερπετών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε λύκους, αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες, κουνάβια, βίδρες, δενδροπόντικες και σπανιότερα έχουν αναφερθεί εμφανίσεις αρκούδας, ελαφιών και αγριόγατων.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας της περιοχής είναι η πλατύφυλλη βελανιδιά (δένδρος στο τοπικό ιδίωμα) μεταξύ 700 και 900 μέτρων υψόμετρο, από τα 900 μέχρι τα 1500 μέτρα κυριαρχεί το έλατο, ενώ από τα 1500 και ψηλότερα ξεκινάει η χαμηλή βλάστηση (η λεγόμενη ψευδοαλπική) που χρησιμοπείται ευρέως τα καλοκαίρια από τους κτηνοτρόφους για τη βόσκηση των κοπαδιών τους.

Επίσης υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα είδη ποώδους βλάστησης όπως οι φτέρες, τα γεράνια, τα κυκλάμινα, οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, κάποια είδη ορχιδέας κ.ά. Αν όμως θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γιά την τοπική πανίδα… στάση στο ‘’Βοτανικό Κήπο’’ Νεοχωρίου και θα φύγουμε πλήρεις γνώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με βάση τους Όρους Χρήσης του Στυλίδα η πόλη μου, ο κάθε σχολιαστής δεν εξαιρείται από το βάρος της ευθύνης του περιεχομένου των σχολίων του.
Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σε αναρτήσεις, άρθρα ή βίντεο θα διαγράφονται.

Επικοινωνία

Όνομά σας
Διεύθυνση email σας
Θέμα
Μήνυμα
Image Verification
captcha
Παρακαλώ εισάγετε το κείμενο από την εικόνα: [ Refresh Image ] [ What's This? ]
Powered byEMF Web Forms
 
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ