Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010


Μειώθηκαν τα δάση στον πλανήτη κατά 3,1%


Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% -σύμφωνα με μελέτη αμερικανικών παν/μίων - στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, προκύπτει σήμερα από τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.

Η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται στην έκθεση αυτή σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται φερ’ ειπείν στην πτώση κεραυνού, και στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται συνολικά στα.. 1.011.000 χλμ2 στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 χλμ2.

Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη-η δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη-έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των παν/μιων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Η βρετανική εταιρία BP ανακοίνωσε σήμερα πως τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού έχουν φτάσει τα 3,12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την ημέρα της έκρηξης στην πλωτή πλατφόρμα άντλησης της BP έχουν περισυλλεγεί συνολικά 585.400 βαρέλια πετρελαίου, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εταιρία και προσθέτει πως από σήμερα επαναλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας του κυκλώνα Αλεξ.

Η BP έχει ήδη αναπτύξει 900 χιλιόμετρα πλωτών φραγμάτων κατά μήκος των αμερικανικών ακτών για να εμποδίσει την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας.
Περίπου 44.500 μέλη συνεργείων, 6.563 πλοία και 113 αεροπλάνα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού.Ο καθορισμός των Λεκανών Απορροής Ποταμών της χώρας και ο ορισμός των Περιφερειών που είναι αρμόδιες ή συναρμόδιες για τη διαχείριση και προστασία τους, θα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων στην οποία συγκαλεί, στις 16 Ιουλίου 2010, τα μέλη της επιτροπής η πρόεδρός της και υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

Η Εθνική ...Επιτροπή Υδάτων προβλέπεται από το Ν.3199/2003 και αποτελείται από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως πρόεδρο και τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επιτροπή χαράσσει την πολιτική για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή της και εγκρίνει, μετά από εισήγηση της υπουργού ΠΕΚΑ και γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, τα εθνικά προγράμματα προστασίας και διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της χώρας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι, κατά τη συνεδρίαση, θα συζητηθεί η σχετική με τα παραπάνω εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και θα ληφθεί απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με βάση τους Όρους Χρήσης του Στυλίδα η πόλη μου, ο κάθε σχολιαστής δεν εξαιρείται από το βάρος της ευθύνης του περιεχομένου των σχολίων του.
Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σε αναρτήσεις, άρθρα ή βίντεο θα διαγράφονται.

Επικοινωνία

Όνομά σας
Διεύθυνση email σας
Θέμα
Μήνυμα
Image Verification
captcha
Παρακαλώ εισάγετε το κείμενο από την εικόνα: [ Refresh Image ] [ What's This? ]
Powered byEMF Web Forms
 
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ